Vacature

(Zone) Ontwikkelmanager
Fysiek Domein

Wie zijn wij?

Haarlem is een eeuwenoude, mooie stad waar mensen graag wonen en leven. Dat zorgt voor grote druk op de woningmarkt. Daarom hebben we de ambitie om tot en met 2025 10.000 woningen toe te voegen. Deze zijn nodig om wachttijden voor sociale woningen te verkorten, doorstroom te vergemakkelijken en iedereen meer kans te geven een woning te vinden. We zorgen ervoor dat voorzieningen, zoals winkels, scholen en groen meegroeien met het aantal inwoners en dat we scherp toezien op de bereikbaarheid van de stad. Ook willen we meer werkgelegenheid in Haarlem mogelijk maken. De groei is een kans om de stad te verbeteren en duurzamer te maken. De lasten proberen we zo eerlijk mogelijk te verdelen over de stad. En hoe de stad eruit gaat zien bepalen we samen met de Haarlemmers, want samen maken we de stad! Jij werkt mee aan de realisatie van deze opgaven!

Functie

Wat ga je doen?

Haarlem heeft acht zones aangewezen waar de komende jaren de concentratie van woningbouw zal plaatsvinden. Voor een aantal van deze zones zoeken we een ontwikkelmanager. De verschillende zones bevinden zich in een andere ontwikkelingsfase. Dit betekent dat er maatwerk nodig is.

 • De zone visie en omgevingsvisie dienen als basis voor het ruimtelijke beleid. Je bent o.a. verantwoordelijk voor een ruimtelijke en financiële strategie van de zone, of je bepaalt de strategie om de ontwikkelingen in samenhang op gang te brengen, te samen met de private en publieke partijen die in het gebied al aan het ontwikkelen zijn. In relatie met de verschillende ambities die in en om de zone zijn beslag moeten krijgen.
 • Onderdeel van de strategie is om de markt uit te dagen binnen de context van de visie hun plannen tot ontwikkeling te brengen. Je bent als opdrachtgever verantwoordelijk voor het vormgeven en volgen van de uitvoeringsstrategie van de ontwikkelzones, waarbij jij als ontwikkelmanager de rol van aanjager, sparringpartner, accountmanager of relatiemanager en vraagbaak neemt.
 • Je zorgt voor samenwerking tussen initiatiefnemers; er is aandacht voor samenhang in de ontwikkeling van de zone, je coördineert alle lopende projecten, je stuurt op goed omgevingsmanagement en aandacht voor ambities en kansen ten aanzien van werkgelegenheid, maatschappelijke en commerciële voorzieningen, infrastructurele werken en een leefbare en klimaat-adaptieve openbare ruimte.
 • Je maakt deel uit van het team gebiedsmanagement en werkt nauw samen met de collega’s uit alle afdelingen van de gemeentelijke organisatie, je vervult een verbindende en zakelijke opdrachtgeversrol naar projectmanagers bij de ontwikkeling van projecten en bewaakt de voortgang. Je kunt werkzaamheden aansturen en coördineren. Daarnaast hebben businesscases geen geheimen voor je en ben je verantwoordelijk voor het financieel resultaat van de zoneontwikkeling.
 • Je zorgt voor een goede verbinding met de omgeving en bent de ‘linking pin’ naar de ambtelijke organisatie, je vertegenwoordigt de gemeente en fungeert als spil in het netwerk van bewoners, ondernemers, corporaties, ontwikkelaars en andere samenwerkingspartners.

Solliciteer nu!

Interesse in deze functie? Solliciteer dan nu via onderstaande knop.

Profiel

Wie ben je?

 • Je hebt lef, bent ervaren en hebt strategisch vermogen.
 • Je weet de stedelijke ontwikkeling met geduld en op basis van het vigerend beleid van de grond te krijgen en weet jouw kennis van de commerciële kant van (woning)bouwontwikkelingen in te zetten in het belang van de gemeente en bent een betrouwbaar aanspreekpunt voor bestuurders en de marktpartijen.
 • Je beschikt over een zelfstandige en initiatiefrijke werkstijl en ben je gewend in project- en programmastructuren te werken.

Functie eisen

Wat verwachten wij?

 • Je bent een gedreven en ervaren ontwikkelmanager en hebt minimaal 10 jaar relevante werkervaring.
 • Je beschikt aantoonbaar over academisch werk en denkniveau.
 • Je hebt ruime kennis en ervaring met professionele projectontwikkelaars. Je weet netwerken op te bouwen en te onderhouden, ziet waar de kansen voor de gemeente liggen en weet deze te pakken! Ook zorg je ervoor dat de gemeente een betrouwbare partner is.
 • Je hebt aantoonbare en ruime ervaring met: Het werken in een politiek-bestuurlijke overheidsorganisatie en met gemeentelijke besluitvormingsprocessen; Gebiedsontwikkeling en vastgoedontwikkeling in een stedelijke context; De denk- en handelwijze van marktpartijen; Participatie en omgevingsmanagement bij binnenstedelijke ontwikkelingen;

Wat kun je van ons verwachten?

In onze gemeente vinden we het belangrijk om te werken met een grote diversiteit aan mensen. Divers in onder andere cultuur, leeftijd, geaardheid, geslacht, mentale en fysieke gesteldheid en geloof. Op die manier willen we de kracht van diversiteit en talenten van medewerkers benutten om goede resultaten te behalen voor de inwoners van Haarlem en Zandvoort en creëren we een plek waar iedereen zich thuis voelt.

 • Een interessante baan voor 36 uur per week, binnen een leuk, ambitieus en flexibel team.
 • Goede carrièreperspectieven binnen een organisatie waar creativiteit en innovatie worden aangemoedigd en waar maatschappelijk bewuste mensen met ambitie en talenten mee willen bouwen aan de toekomst van de stad.
 • Een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden en het kopen of verkopen van vakantiedagen. Er wordt volop ingezet op de ontwikkeling van de individuele medewerker binnen ons Talent- en Ontwikkelprogramma.
 • Het salaris is afhankelijk van ervaring en opleiding en betreft een marktconform salaris.

Is deze baan echt iets voor jou?

Heb je interesse in deze vacature? Dan nodigen wij je van harte uit om te reageren. Laat je cv en motivatie achter via onze sollicitatiepagina.

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Annemiek Visser, Afdelingsmanager Programma’s en Gebieden, avisser@haarlem.nl.
Vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kun je richten aan
wervingenselectie@haarlem.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.