Vacature

Milieu Jurist

Wie zijn wij?

Binnen de afdeling Omgevingsbeleid wordt de deskundigheid op het gebied van de ruimte en leefomgeving-kwaliteit gebundeld. De afdeling is recentelijk gevormd en bestaat uit 50 fte. Onze stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, planologen, ruimtelijk ordeningsjuristen, erfgoeddeskundigen en de beleidsmedewerkers omgevingskwaliteit werken aan een duurzame toekomst voor de stad vanuit de overtuiging dat een gezonde en mooie omgeving mensen gelukkiger maakt. 

Het team Omgevingskwaliteit verzorgt naast de taken op het gebied van planologie, ook de beleidstaken voor de milieuthema’s bodem, geluid en luchtkwaliteit. Voor de taak als bevoegd gezag Wet bodembescherming worden onderzoeken en saneringen getoetst en omgevingsvergunningen beoordeeld op bodemzaken. Ook is dit team verantwoordelijk voor bodembeleidsontwikkeling (zeker met het oog op de Omgevingswet), de inbreng van de milieuthema’s in ruimtelijke plannen en voor de besteding van overheidsgeld voor bodem en ondergrond.

Op het gebied van geluid worden taken verricht voor ruimtelijke ordening zoals zonebeheer en voor bestemmingsplannen. Verder wordt advies gegeven bij omgevingsvergunningen (bouwactiviteiten en nieuwe bedrijven), worden verkeersgegevens verstrekt en wordt geluidbeleid opgesteld.

Functie

Wat ga je doen?

 • Je adviseert je collega’s bij de vergunningaanvragen, meldingen en beleid op het gebied van bodem, lucht en geluid. 
 • Je stelt met een integrale blik beleid op over het verantwoord omgaan met fysieke leefomgeving. Denk hier bijvoorbeeld aan klimaatadaptatie, energietransitie en ondergronds ruimtegebruik. Ook ligt er een uitdaging om de kansen die de ondergrond biedt, zo goed mogelijk te benutten voor actuele vraagstukken.
 • Je toetst de ingediende plannen aan de regelgeving.
 • Je doet het nodige (literatuur)onderzoek, verdiept je in jurisprudentie, onderhoudt hierover in- en extern contacten en zorgt voor afstemming. Je weegt alle belangen zorgvuldig af en werkt zo samen aan de duurzame ontwikkeling van Haarlem. 
 • Je vertegenwoordigt de gemeente in juridische procedures.

Solliciteer nu!

Interesse in deze functie? Solliciteer dan nu via onderstaande knop.

Profiel

Wie ben je?

 • Een enthousiaste en energieke collega bij wie omgevingsbewustzijn vanzelfsprekend is.
 • Je bent een stevige persoonlijkheid die effectief is in het multidisciplinaire en politiek-bestuurlijke krachtenveld.
 • De wereld van milieu op het gebied van bodem, lucht en geluid is je bekend. Jij verdiept je graag in omgevingsrechtelijke vraagstukken en wil je kennis strategisch inzetten. Ook wil je meehelpen aan de ontwikkeling van de omgevingsplannen van Haarlem en Zandvoort op deze thema’s.

Functie eisen

Wat verwachten wij?

 • Een afgeronde academische of minimaal Hbo-opleiding Rechtsgeleerdheid (bij voorkeur richting staats- en bestuursrecht).
 • Een aantal jaren ervaring met juridische advisering op het gebied van milieu.
 • Kennis van onder meer de Wabo, de Wet milieubeheer, het Activiteitenbesluit, Wet bodembescherming, de Awb en de Omgevingswet.

Wat kun je van ons verwachten?

In onze gemeente vinden we het belangrijk om te werken met een grote diversiteit aan mensen. Divers in onder andere cultuur, leeftijd, geaardheid, geslacht, mentale en fysieke gesteldheid en geloof. Op die manier willen we de kracht van diversiteit en talenten van medewerkers benutten om goede resultaten te behalen voor de inwoners van Haarlem en Zandvoort en creëren we een plek waar iedereen zich thuis voelt. 

 • Een dynamische baan, voor 32 uur, in een veelzijdige organisatie met maatschappelijke relevantie binnen een bevlogen en professioneel hoogopgeleid team. Samenwerking en elkaars kracht benutten is hoe wij graag willen werken. Er is veel ruimte voor gezelligheid
 • Een veranderende maatschappelijke context in functioneren en samenwerken vraagt om nieuwe werkwijzen. Je krijgt ruimte om zelf bij te dragen aan deze veranderende opgaven. Je mag ideeën uitproberen en je wordt gecoacht om vakkennis toe te passen in een bestuurlijke context. Samenwerken en leren met trainees behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Er wordt volop ingezet op de ontwikkeling van de individuele medewerker, onder andere binnen ons Talent- en Ontwikkelprogramma. We denken met je mee over je professionele ontwikkeling en bieden je inhoudelijke en vaardigheidstrainingen. Uiteraard biedt de gemeente Haarlem een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden. Je kunt vakantiedagen kopen of verkopen en er zijn prima mogelijkheden om hybride te werken.
 • Het salaris is afhankelijk van ervaring en opleiding en is marktconform. 
 • Daarbovenop krijg je 17,05% Individueel Keuze Budget. Met het IKB maak jij keuzes die bij jou passen en stel je zelf een deel van je arbeidsvoorwaarden samen. Je kunt bijvoorbeeld je maandinkomen aanvullen met een deelbetaling vanuit het IKB. Of je kunt het omzetten in extra verlof of bruto-netto voordelen behalen bij de aanschaf van bijvoorbeeld een fiets, een sportabonnement of een opleiding die niet door de werkgever wordt vergoed. 

Is deze baan echt iets voor jou?

Ben jij de betrokken jurist die aan de gang wil met alle opgaven binnen het ruimtelijke domein? Jouw juridische expertise kunnen wij daarbij goed gebruiken! 

Heb je interesse in deze vacature? Dan nodigen wij je van harte uit om te reageren via onze sollicitatiepagina.

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Anne-Pauline Huizinga, teammanager Omgevingskwaliteit, tel.nr 06- 46215299 of mailadres aphuizinga@haarlem.nl.

Vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kun je richten aan wervingenselectie@haarlem.nl.